Tidlig 2020 måtte flere av oss, helt uventet og ufrivillig stoppe å reise til kontoret for å jobbe og ta med seg jobben hjem.
For mange var dette en veldig stor forandring og avhengig av hvilken jobb man gjorde så var utfordringene forskjellige for oss alle.
Nå i 2022, har verden gått nogenlunde tilbake til normalen, og folk flest er tilbake på kontoret. Noen jobber derimot, har i større grad forblitt en hjemmebasert jobb.
Hvilke jobber er dette, og hvorfor er disse gode eksempler på jobber men gjør hjemmefra?
Hjemmebaserte jobber innen kundesupport, salg og account management og andre typiske callsenter stillinger er blant de raskest voksende og etterspurte jobbene man nå kan gjøre hjemmefra.
Hvorfor fungerer et callsenter så bra hjemmefra?
I “gamle dager” før pandemien, var det vanlig for selskaper som har behov for kundesupport (mobiltelefon firmaer, flyselskaper o.l) å sentralisere disse i et eller flere kontorer rundt om i landet eller andre steder i verden - i et såkalt callsenter.
Behovet for å tilby kunder support enten på telefon eller epost er en viktig strategi for både etablerte firmaer og nystartede bedrifter som har som mål å vokse. Et typisk callsenter består i noen tilfeller av flere hundre ansatte.
Kostnader ved leie av lokaler, finne kvalifisert personell, opplæring, og utstyr er ofte meget høye. Ettersom dette er en kostnad et firma må ta, så vil behovet alltid være der.
Da pandemien hadde etablert seg og verden stoppet opp, så stoppet ikke folks problemer med produkter, spørsmål ved kjøp og salg og mer - kundesupport måtte fortsette. I stor grad var dette en enkel løsning for firmaer ettersom vi idag har tilgang til internett hjemme.
Da teknisk assistanse og salgsteam for selskaper flyttet hjem, så stoppet ikke leien av lokaler. Disse tomme lokalene ble en stor kostnad - og ble isteden en byrde for selskapene. Og ettersom de ble tvunget til å omfavne disse stillingene som hjemmebaserte så begynte de å tilrettelegge for dette.
I stor grad så merket ikke kunder noen forskjell på den servicen de mottok. Og flere og flere firmaer så en mulighet for å spare penger, ved å la ansatte jobbe hjemmefra.
To veldig klare måter de sparte penger på var kostnader relatert til lokaler, og større tilgang på kvalifisert personell.
Og to klare fordeler av det å kunne jobbe hjemmefra, er at det åpner muligheten for å senke arbeidsledigheten i samfunnet. Og firmaer kan nå ansette enda flere fordi kostnadene for lokaler er borte.
Alle disse jobbene kan gjøres hjemmefra uten store problemer. Behovet for å ansette folk til å store callsentre er ikke lenger nødvendig. Mange kan peke på at det er viktig å la ansette sosialiere seg og at produktiviteten vil falle når man har så mye frihet som man har ved å være hjemme.
Faktisk så viser nyere data at produktiviteten ved å jobbe hjemmefra faktisk har økt i mange tilfeller. Dette kan spekuleres i at med mer frihet over arbeidshverdagen så er man mer effektiv når man faktisk jobber og at arbeidsmiljøer, selve kontoret, ikke alltid er et positivt miljø.
Det er vanskelig å si for sikkert, men noe som er tydlig er at behovet for å samle en flokk med mennesker under samme tak for å gjøre en jobb er mindre enn noen gang.
Jobber som kundesupport, innholdsmoderering, account management og mer kan enklet utføres hjemmefra så lenge man har internett og en PC.
Vi mener fremtiden er hjemmefra og at dagens unge vil i større grad bygge sine karrierer hjemmefra.
Hva tenker du? Diskuter på sosiale medier.